A levegő páratartalom hatása a beszédhangra

Pont az intenzív beszéd- és képernyőtevékenységgel járó munkakörökben a száraz levegő kellemetlen és veszélyes. Túl gyakori, hogy nem ismerik fel a helyiségklímával való összefüggést. A torok és a gégefő kiszáradása, a kaparó érzés, a köhögési kényszer az első figyelmeztető jelek. Legkésőbb, amikor a hang rekedté válik vagy teljesen felmondja a szolgálatot, csökken a munkateljesítmény.

A hang megfelelő működésének és a hangképző-rendszer megbetegedések megelőzésének ezért előfeltétele a nyálkahártyák megfelelő nedvesítése. A nagy beszédaránnyal rendelkező szakmacsoportoknak legalább 40 százalékos páratartalmat ajánlanak.

 

Gesundheit Symptome Gesunde Gebäude Kosten/Nutzen Referenzen/Best Practice Medizinische Studien Partner FaQ

 

Kevesebb beszédhang-probléma optimális levegő páratartalomnál

A beszédhang-problémák kialakulásánál számos tényező együttes hatása játszik szerepet: Az egyéni okok (pl. hiányzó beszédtechnika) mellett főként a munkakörnyezet hatásait kell kiemelni, mint pl. a hangos háttérzaj, a nem megfelelő helyiségklíma vagy helytelen üléshelyzet. A klíma és ezen belül főként a páratartalomnak döntő hatása van a beszédhangra: A hang megfelelő működésének és a hangképző-rendszeri megbetegedések megelőzésének ezért előfeltétele a nyálkahártyák megfelelő nedvesítése: A beszéd során a levegő a tüdőből a gégefőn keresztül kipréselődik. A hangszalagok rezegni kezdenek, és a gitár húrjaihoz hasonlóan hangot bocsátanak ki. Túl alacsony páratartalom esetén a hangszalagok nyálkahártyái elveszítik optimális nedvességüket, ezáltal a rugalmasságukat. A hangszalagok a belélegzés után nem tudják teljesen összezárni a hangrést. A hangképző rendszerbe melléklevegő kerül, ami irritációkhoz, gyulladáshoz és legrosszabb esetben a beszédhang elvesztéséhez vezet.

 

 

 

Vizsgálatok kimutatták, hogy a callcenterek vagy az ügyfélszolgálati részlegek dolgozóinak több, mint 60 százaléka panaszkodik hangképző-rendszeri igénybevételre. Gyakori tünetek a torok- és garatszárazság, a fokozott kaparás és rekedtség. „Ezek a tünetek elterelik a hallgató fél figyelmét, és jelentősen zavarják az ügyfelekkel történő kommunikációt”, mondja Thomas Niemann, a Sprechfreunde.de logopédusa és beszédtrénere. Ez a beszélgetések minőségének csökkenéséhez és kevesebb ügyletzáráshoz vezethet. Ezen felül a hangképző-rendszeri betegségek gyakran járnak hiányzással: A légúti betegségek, amelyekhez gyakran társul rekedtség vagy gégefő-gyulladás, a callcenterekben fellépő kiírások fő okai közé tartoznak. A nem ritkán kétjegyű betegségi napok a cég számára jelentős költségeket és teljesítménycsökkenést eredményeznek. A hang megfelelő működésének és a hangképző-rendszer megbetegedések megelőzésének ezért előfeltétele a nyálkahártyák megfelelő nedvesítése. A nagy beszédaránnyal rendelkező szakmacsoportoknak legalább 40 százalékos páratartalmat ajánlanak. A levegő párásító rendszerek utólagos beépítésével a cégek nagyban hozzájárulhatnak a munkahelyi egészség és a beszélgetések minőségének javításához.

A gyakorlatból: A levegő páratartalom hatása a beszédhangra