Levegő páratartalom és szemszárazság

A képernyőmunka nagyon megterheli a szemeket: A duzzadt szemhéjak, a kipirosodás, az idegen test érzete, az égő érzés és a magas fényérzékenység gyakori következmények. A szemfelület könnyfolyadékkal történő túl alacsony bevonásának egyik leggyakoribb oka.

A száraz szem a szembetegségek egyik leggyakoribb oka, és olyan tüneteket is magába foglal, amelyeket a szem felületének mérsékelt benedvesítése idéz elő. Az „irodai szem szindrómának” is nevezett betegség kialakulásában szerepet játszanak a klíma és a környezeti hatások is: A porok és a huzat mellett a levegő páratartalma is egy olyan mutató, amely közvetlen hatással van a könnyfilmre: Túl alacsony páratartalom esetén elvékonyodik a szem védőkönnyfilmje.

 

Gesundheit Symptome Gesunde Gebäude Kosten/Nutzen Referenzen/Best Practice Medizinische Studien Partner FaQ

 

Kevesebb szemterhelés a megfelelő páratartalomnak köszönhetően

A beszédhang-problémák kialakulásánál számos tényező együttes hatása játszik szerepet: Az egyéni okok (pl. hiányzó beszédtechnika) mellett főként a munkakörnyezet hatásait kell kiemelni, mint pl. a hangos háttérzaj, a nem megfelelő helyiségklíma vagy helytelen üléshelyzet. A klíma és ezen belül főként a páratartalomnak döntő hatása van a beszédhangra: A hang megfelelő működésének és a hangképző-rendszeri megbetegedések megelőzésének ezért előfeltétele a nyálkahártyák megfelelő nedvesítése: A beszéd során a levegő a tüdőből a gégefőn keresztül kipréselődik. A hangszalagok rezegni kezdenek, és a gitár húrjaihoz hasonlóan hangot bocsátanak ki. Túl alacsony páratartalom esetén a hangszalagok nyálkahártyái elveszítik optimális nedvességüket, ezáltal a rugalmasságukat. A hangszalagok a belélegzés után nem tudják teljesen összezárni a hangrést. A hangképző rendszerbe melléklevegő kerül, ami irritációkhoz, gyulladáshoz és legrosszabb esetben a beszédhang elvesztéséhez vezet.

 

A száraz levegő két hatása a könnyfilmre

A tudományos munkák elemzése megmutatta, hogy túl alacsony páratartalom esetén a könnyfilm termelődése és a könnyfilm minősége is megváltozik. Száraz szem esetén nem csak a könnyfolyadék mennyisége, hanem az összetétele is okozza a szem felületének nedvesítési zavarait. A könnyfilm több rétegből tevődik össze. Közvetlenül a szem felületén található egy nyálkás réteg. Ez biztosítja, hogy a könnyfolyadék legnagyobb részét biztosító, vizes réteg ne folyjon le és ne párologjon el olyan gyorsan. Vizsgálatok kimutatták, hogy az ideális, 50 - 80 %-os páratartalom-tartományhoz képest a kötőhártya kehelysejtek sűrűsége jelentősen csökken alacsony, 30 %-os relatív páratartalom esetén. A kötőhártya kehelysejtjeiben termelődik a nyálka, ezáltal pedig a könnyfilm egyik fontos része. A túl alacsony levegő páratartalom ezáltal nem csak a könnyfilm gyorsabb párolgásához, hanem csökkent nyálkatermelődéshez is vezet, amelynek célja a könnyfolyadék vizes részének védelme és megóvása.

 

A gyakorlatból: Levegő párásítás és a szemek

Optimális munkakörülmények a viszontbiztosítónál