2020. március | DOI: 10.20944/preprints202003.0197.v1
Dietz, L. | Horve, P.F. | Coil, D. | Fretz, M. | Van Den Wymelenberg, K.

Az új koronavírus 2019 kitörése: Aktuális irodalmi kutatás és gondolatok az épületekkel kapcsolatosan a fertőzések elkerülése érdekében


Absztrakt

A tanulmány szerzői megvizsgálták az épületek mikrobiológiájával kapcsolatos, az elmúlt évtizedben végzett legfontosabb kutatásokat és a SARS-CoV-2-vel kapcsolatosan rendelkezésre álló információkat. A cél az volt, hogy releváns és megvalósítható útmutatót nyújtsanak a döntéshozóknak, az épület-üzemeltetőknek és minden olyan felhasználónak, aki korlátozni kívánja a fertőző betegségek terjedését.

Eljárás a szellőzőrendszerek (RLT-berendezések) működtetéséhez a SARS-CoV-2 terjedésének korlátozása érdekében

Megerősítést nyert, hogy a SARS cseppfertőzéssel terjed, és a leggyakrabban ilyen módon történik a továbbadása. Az a tény, hogy a SARS-CoV-2 a 2002-ben fellépett SARS-vírus egyik testvércsoportjába tartozik, amely közismerten emberről emberre terjed, valamint az emberről emberre történő továbbadás nagy esetszáma és a COVID-19 egész világon történő gyors elterjedése alapján általánosan vélelmezhető, hogy a SARS-CoV-2 is cseppfertőzéssel terjed.
A korábbi SARS vizsgálatok alapján a légi úton történő továbbadás továbbra is lehetséges másodlagos átviteli módszer, különösen az épületekben, a fűtésen, a szellőztetésen és a légkondicionáláson keresztül (szellőzőrendszerek).

    • A kültéri levegő magasabb aránya és a magasabb légcsere-arányok segíthetnek a zárt helyiségekben jelen lévő káros anyagok felhígításában, melyeket az épületeken belül belélegzünk. A külső levegő aránya növelhető azáltal, hogy több szellőzőnyílást biztosítanak a szellőzőrendszerekben, így kihasználható a levegőben jelen lévő magasabb beltéri levegő - vírusrészecske arány. A központi szellőzőrendszerekkel rendelkező épületekben az ablakok egyszerű kinyitása növeli a légcserét, ha a külső hőmérséklet lehetővé teszi.
    • A 40% - 60%-os relatív benti páratartalom fenntartása segíthet korlátozni a SARS-CoV-2 elterjedését és túlélési képességét az épületeken belül. Ugyanakkor az emberi lakók nyálkahártya-gátja nedves és sértetlen marad, ezáltal növelve a mikrobiális fertőzéssel szembeni ellenállását.
    • A fény egy másik korlátozó intézkedés, amely bizonyos kórokozók beltéri túlélési képességének korlátozására használható. Az épület-üzemeltetőknek ösztönözniük kell a redőnyök és az árnyékolók kinyitását, hogy elegendő nappali fény legyen a beltérben. A célzott UVGI-kezelés (ultraibolya csírakezelés) alkalmazása megfelelő lehet olyan helyiségekben, ahol a COVID-19-re pozitívan tesztelt lakók tartózkodtak.

    Személyi higiéniai intézkedések a SARS-CoV-2 terjedésének korlátozásához

    • A gondos kézmosás kulcsfontosságú elem a SARS-CoV-2, más koronavírusok és egyéb légúti fertőzések terjedésének korlátozásában.
    • Az embereknek kerülniük kell a fertőzöttekkel történő érintkezést és a velük való közelséget.
    • A megfelelően alkalmazott kézfertőtlenítő értékes eszköz lehet a SARS-CoV-2 épületekben történő terjedése ellen.
    • A tárgyakat el kell távolítani a kézmosó környékéről, hogy a vízcseppekkel ne jussanak vírusrészecskék a gyakran használt tárgyakra. A kézmosó körüli területet rendszeresen célszerű megtisztítani hipóval vagy alkoholtartalmú tisztítószerrel.

      Az ingatlankezelőknek és az épület-üzemeltetőknek célszerű táblákat kifüggeszteniük, amelyek kihangsúlyozzák a legalább 20 másodperces, szappannal és meleg vízzel történő kézmosás hatékonyságát, illetve gondoskodniuk a szappanadagolók feltöltéséről és az alkoholtartalmú kézfertőtlenítőszer rendelkezésre állásáról. Rendszeres felülettisztítási naplókat kell bevezetniük a gyakran megérintett felületekről, ahol magas a fertőzésveszély, például mosdókagylókról és WC-kről.
       

      Olvassa el a hivatalos zárójelentést itt.

       
      Vissza az áttekintéshez 


      A direkt kapcsolathoz: kompetensen, gyorsan és személyre szabottan!

       

      Condair Systems

      Kispál Ádám

      2093 Budajenő
      Törköly köz 2
      Magyarország

      Elérhetőségek: 
      adam.kispal@condair.com
      Mobil: +36 20 666 7537

      Dr.med. Walter Hugentobler

      Ez az irodalmi kutatás értékes információkat ad az épület-üzemeltetőknek a COVID-19 terjedésének megfékezésére irányuló intézkedésekről.

      A kormányzatok rendszeres kézmosásra és társadalmi távolságtartásra irányuló ajánlásai mellett megmutatja, hogy a fokozott légcsere-arány, a páratartalom 40-60% között tartása (télen ez aktív párásítás nélkül nem érhető el) és a több napfény is pozitív szerepet játszhat.

      Az irodalomkutatásban említett tudományos tanulmányok értékes betekintést nyújtanak abba, hogyan tudunk egészségesebb épített környezetet teremteni nemcsak válság idején, hanem minden egyes nap. Például, ha a kórházak és az állami intézmények az ajánlott, 40-60%-os tartományban tartanák a páratartalmat, akkor minden évben számos életet megmenthetnénk az influenzavírusokkal történő fertőződések csökkenése következtében.


      „A helyiségklíma, mint termelési tényező” aktuális prospektus