Levegő párásítással a jó borért

A levegő páratartalmának nagy befolyása van a borok fahordókban történő tárolására és a bor kiépítésének folyamatára. A barrique-borok számára az optimális érési feltételek például 12°C-os állandó hőmérsékleten és 75%-os relatív páratartalom esetén állnak fenn.

Repedések a fahordókon

A fahordók speciális feltételeket támasztanak a borospincék levegőjének páratartalmával szemben. A fa higroszkópos anyag, ezért levegő párásítás nélkül kiszáradhat.
A környezet levegőjének páratartalmától függően a fa nedvességet vesz fel vagy ad le. Amennyiben a levegő páratartalma a fa egyensúlyi nedvességszintje alatt van (40% és 60% között), akkor száradási repedések és szivárgások léphetnek fel.

Kevesebb párolgás

A borraktár túl alacsony páratartalma esetén a borok nagyobb mértékben átdiffundálhatnak a fahordókon. A barrique-hordókat az érlelés kezdetén teljesen feltöltik. Az érési folyamat során a bor egy része a fahordókon keresztül elpárolog. Ezáltal hordónként rendszeresen 1-2 litert után kell tölteni. Az egész évben állandó páratartalomnak köszönhetően az utántöltési mennyiség akár 50%-kal csökkenthető.

A kiegészítő levegő párásítás a bortermelés és a bortárolás során időt és pénzt takarít meg. Ezen felül a bor minősége állandóan magas szinten marad az alacsonyabb utántöltési mennyiségnek köszönhetően.

A levegő párásítás előnyei a borkiépítés során:

  • A fahordók párásításának csökkentése
  • Csökkenti a havi utántöltési mennyiségeket
  • Véd a száradási repedésektől 
  • Megakadályozza a fahordók szivárgását
  • Biztosítja az állandó borminőséget
  • Megakadályozza a dugók szivárgását és kiszáradását
  • Időt és pénzt takarít meg 
Luftbefeuchtung und Wein

"A barrique borok minősége jobb lett a DRAABE levegő párásítónak köszönhetően."

Hans Haidle, tulajdonos

Több információt szeretne?

A DRAABE levegő párásítás minden előnye a borkiépítésben

Igényelje itt

Javaslatok: Levegő párásítás és bor