Levegő párásítás és bor
A levegő páratartalmának nagy befolyása van a borok fahordókban történő tárolására és a bor kiépítésének folyamatára. A barrique-borok számára az optimális érési feltételek például 12°C-os állandó hőmérsékleten és 75%-os relatív páratartalom esetén állnak fenn.
A fahordók speciális feltételeket támasztanak a borospincék levegőjének páratartalmával szemben. A fa higroszkópos anyag, ezért levegő párásítás nélkül kiszáradhat.
A környezet levegőjének páratartalmától függően a fa nedvességet vesz fel vagy ad le. Amennyiben a levegő páratartalma a fa egyensúlyi nedvességszintje alatt van (40% és 60% között), akkor száradási repedések és szivárgások léphetnek fel.
A borraktár túl alacsony páratartalma esetén a borok nagyobb mértékben átdiffundálhatnak a fahordókon. A barrique-hordókat az érlelés kezdetén teljesen feltöltik. Az érési folyamat során a bor egy része a fahordókon keresztül elpárolog. Ezáltal hordónként rendszeresen 1-2 litert után kell tölteni. Az egész évben állandó páratartalomnak köszönhetően az utántöltési mennyiség akár 50%-kal csökkenthető.
A kiegészítő levegő párásítás a bortermelés és a bortárolás során időt és pénzt takarít meg. Ezen felül a bor minősége állandóan magas szinten marad az alacsonyabb utántöltési mennyiségnek köszönhetően.
"A barrique borok minősége jobb lett a DRAABE levegő párásítónak köszönhetően."