Levegő párásítás csomagolásokhoz 

Az optimális levegő páratartalom a csomagolóanyagok gyártása és nyomtatása során fontos klímaparaméter a magas termékminőség és a gördülékeny gyártási folyamat biztosításához. 

A levegő párásítás jelentősége

A szabványosított gyártási feltételek egyre fontosabbak a papír, a karton és a fóliák nyomtatása és továbbfeldolgozása során. Az ügyfelek egyre magasabb igényeket támasztanak a csomagolóanyagok feldolgozásánál, és az új műanyagok és fóliák felhasználási lehetőségei egyre újabb kihívások elé állítják a csomagolóanyag-ipart.

Az egyre növekvő gépsebességek miatt már az optimális anyagtulajdonságoktól vagy klímafeltételektől való legkisebb eltérések is jelentősen zavarhatják a gyártási folyamatot. Ennek következtében a gépidő korlátozottsága, a termelés leállása és elkerülhető többletköltségek léphetnek fel. A kiegészítő levegő párásítás egyre fontosabb, hatékony minőségbiztosítási intézkedés a csomagolóanyag-iparban.

Méretváltozások

A helyiség relatív páratartalmának a feldolgozandó anyag optimális saját páratartalma alá csökkenése esetén nedvességleadás történik. Az anyag szélei kiegészítő levegő párásítás nélkül nedvességet adnak le a környezetnek, összezsugorodnak, és létrejön az úgynevezett "tányérosodás". Ezek a méretváltozások a nyomtatási folyamat és a stancolás során jelentős gyártási problémákhoz vezethetnek. A Chromoduplex-kartonok nyomtatása, stancolása és ragasztása például állandó, 45-50%-os relatív páratartalmat igényel a zavartalan gyártás és a termékek tökéletes illeszkedésének garantálásához.

Elektrosztatikus feltöltődések

A gyorsan forgó nyomda és továbbfeldolgozó gépek súrlódása következtében kialakuló sztatikus elektromosság jelentős hatással lehet a csomagolóanyag-iparra. A vékony anyagok, címkék és szintetikus anyagok, pl. polipropilén-fóliák gyakran érintettek a nemkívánatos feltöltődés által.  A folyamattól függően az anyag optimális áthaladásához 50% és 60% közötti relatív páratartalom szükséges, amelyet levegő párásítással egész évben állandó szinten lehet tartani. 

Luftbefeuchtung und Verpackung

"Ohne die DRAABE Systeme wäre unsere Produktion nicht auf diesem Niveau möglich."
Geert Verstraete (bal), alapító

Több információt szeretne?

A DRAABE levegő párásítás minden előnye a csomagolás és nyomtatás területén.

Igényelje itt

Javaslatok: Levegő párásítás a csomagolóanyag-iparban