Levegő párásítás a hűtőházban és az élelmiszer-raktárban

A megfelelő levegő páratartalomnak jelentős hatása van a hús, a gyümölcsök és a zöldségek tárolására. A rövid tárolhatóság, a tömegveszteség és az optikailag nem vonzó áruk leírása a nem megfelelő levegő párásítás költséges következményei.

Hús

A hűtőházakban és a gyorsfagyasztó zsilipekben
95%-os relatív páratartalom tekinthető optimálisnak a száradás és
kéregképződés miatti tömegveszteség minimalizálása érdekében. Egy levegő párásító berendezés használatával a hűtőházak hűtési vesztesége 2,4%-ról 1,6%-ra csökkenthető. A legnagyobb hűtési veszteségek akkor lépnek fel, ha az állati test és a hűtőház levegője közötti hőmérséklet-különbség nagyobb. Számos vágóhíd és bontóüzem számára a levegő párásítás alkalmazása rövid idő alatt megtérül.

Gyümölcs és zöldség

A frissesség és a minőség olyan tulajdonságok, amelyet a fogyasztók feltétlenül elvárnak a vásárláskor a gyümölcsöktől és zöldségektől. A helyiségek magas hőmérséklete, a túl alacsony páratartalom és a hiányzó légmozgás ahhoz vezetnek, hogy a friss áru túl gyorsan kiszárad, és a vevőt fonnyadt, kellemetlen látvány fogadja. Negatív következményként magas leírások és imázsveszteségek jelentkeznek.  A zöldségek 20°C-on mindössze két napig tárolhatók. 2°C-os hőmérséklet és 80%-os relatív páratartalom esetén azonban két hétig ugyanolyan friss és vitamindús marad, mint az első napon. 

A nagy üzletek és szupermarketek üzemeltetői számára a raktár és a hűtött pultok kiegészítő párásítása hosszabb tárolhatóságot és frissességet biztosít a gyümölcsök és zöldségek esetében.

Für Betreiber von Groß- und Supermärkten sichert daher eine zusätzliche Luftbefeuchtung im Lager und in Kühltheken eine längere Haltbarkeit und mehr Frische von Obst und Gemüse.

Levegő párásítás előnyei a hűtőházban és az élelmiszer-raktárban

  • Kevesebb hűtési veszteség a hústárolásnál és a gyorsfagyasztó zsilipeknél
  • Megelőzi a tömegveszteség miatti hozamveszteséget
  • Jobb hőtovábbítás az állati testnél és rövidebb hűtési ciklusok
  • Alacsonyabb energiaköltségek a gyors hűtési folyamatnak köszönhetően
  • Az élelmiszerek hosszabb tárolhatósága és frissessége
  • A vevő számára optikailag vonzóbb gyümölcsök és zöldségek
  • Kevesebb leírás az eladhatatlan áruk miatt
Luftbefeuchtung im Kühlhaus Obst Gemüse

"Unsere Ware ist frischer und haltbarer mit den DRAABE Luftbefeuchtern."

Miriam Züst (jobb), részlegvezető   TopCC AG

Több információt szeretne?

A DRAABE levegő párásítás minden előnye a hűtőházban.

Igényelje itt

Javaslatok: Levegő párásítás a hűtőházban és az élelmiszer-raktárban