Levegő párásítás a hűtőházban
A megfelelő levegő páratartalomnak jelentős hatása van a hús, a gyümölcsök és a zöldségek tárolására. A rövid tárolhatóság, a tömegveszteség és az optikailag nem vonzó áruk leírása a nem megfelelő levegő párásítás költséges következményei.
A hűtőházakban és a gyorsfagyasztó zsilipekben
95%-os relatív páratartalom tekinthető optimálisnak a száradás és
kéregképződés miatti tömegveszteség minimalizálása érdekében. Egy levegő párásító berendezés használatával a hűtőházak hűtési vesztesége 2,4%-ról 1,6%-ra csökkenthető. A legnagyobb hűtési veszteségek akkor lépnek fel, ha az állati test és a hűtőház levegője közötti hőmérséklet-különbség nagyobb. Számos vágóhíd és bontóüzem számára a levegő párásítás alkalmazása rövid idő alatt megtérül.
A frissesség és a minőség olyan tulajdonságok, amelyet a fogyasztók feltétlenül elvárnak a vásárláskor a gyümölcsöktől és zöldségektől. A helyiségek magas hőmérséklete, a túl alacsony páratartalom és a hiányzó légmozgás ahhoz vezetnek, hogy a friss áru túl gyorsan kiszárad, és a vevőt fonnyadt, kellemetlen látvány fogadja. Negatív következményként magas leírások és imázsveszteségek jelentkeznek. A zöldségek 20°C-on mindössze két napig tárolhatók. 2°C-os hőmérséklet és 80%-os relatív páratartalom esetén azonban két hétig ugyanolyan friss és vitamindús marad, mint az első napon.
A nagy üzletek és szupermarketek üzemeltetői számára a raktár és a hűtött pultok kiegészítő párásítása hosszabb tárolhatóságot és frissességet biztosít a gyümölcsök és zöldségek esetében.
Für Betreiber von Groß- und Supermärkten sichert daher eine zusätzliche Luftbefeuchtung im Lager und in Kühltheken eine längere Haltbarkeit und mehr Frische von Obst und Gemüse.
"Unsere Ware ist frischer und haltbarer mit den DRAABE Luftbefeuchtern."
Miriam Züst (jobb), részlegvezető TopCC AG