Levegő párásítás a faiparban

A fa természetes anyag, amely a fa kivágása után még hosszú ideig "él". Amennyiben a tárolás és a feldolgozás során túl száraz a levegő, akkor a fa nedvességet veszít. Kiegészítő levegő párásítás nélkül deformációk, torzulások, egyenetlenségek és felületi repedések alakulhatnak ki. A keretsarkok és a furnérkapcsolatok szétugorhatnak:

Minőségbiztosítás

A fa nedvességét a fában található víz százalékos arányaként szokás megadni, és a fafeldolgozás egyik legfontosabb mérőszáma. Ez információt ad a fa technológiai és mechanikai tulajdonságaira vonatkozóan. A fa higroszkópos és gyorsan reagál a levegő páratartalom ingadozásaira: ha csökken a levegő páratartalma, csökken a fa nedvességtartalma is. A levegő páratartalma és a fa nedvességtartalma között állandó kapcsolat van, amelyet a fa nedvesség-egyensúlyának neveznek. Ez az egyensúly nem spontán módon alakul ki, hanem a fa vastagságától függően bizonyos időt igényel. A kiegészítő levegő párásítás fontos tényező a fafeldolgozás során, mely biztosítja a gördülékeny termelést. Így nincsenek deformációk, elcsúszások vagy felületi repedések, és az összeköttetések és keretsarkok felszakadása vagy szétugrása is megelőzhető egy levegő párásító berendezéssel.

Lakkozás és ragasztás

Amennyiben a lakkozás során vízoldékony lakkokat használnak, akkor a levegő párásítás biztosítja, hogy kevesebb legyen a tapadási probléma. Túl alacsony vagy ingadozó levegő páratartalom esetén a száradás rendszertelen vagy túl gyors lehet, ami károsíthatja a felület minőségét. A folyamatosan optimális levegő páratartalom számos felület esetében javítja a lakkfelvételi képességet, és a buborék- és csíkképződés is mérsékelhető. A túl alacsony páratartalom negatívan hat a ragasztásra és a laminálásra is: Az enyv vagy a ragasztó túl gyors száradása esetén a tapadás korlátozott, és ragasztott anyagok és alkatrészek utólag leválhatnak vagy szétugorhatnak.

Pormegkötés

A levegő párásítással a fafeldolgozás során keletkező porok gyorsan megköthetők, és nem keringenek sokáig a levegőben. A felületek kevesebb port vonzanak magukhoz, és hosszabb ideig lerakódásmentesek maradnak. Optimális és állandó levegő páratartalom esetén mérsékelhetők a száraz levegő jellegzetes hatásai is, mint a száraz nyálkahártyák, a légúti megbetegedések és az egyéb panaszok.

Luftbefeuchtung in der Holzverarbeitung

"Az ML Princess által biztosított optimális levegő páratartalom elengedhetetlen számunkra."

Maciej Sosinski,

Több információt szeretne?

A DRAABE levegő párásítás minden előnye a fafeldolgozásban

Igényelje itt

Javaslatok: Levegő párásítás a faiparban