Von der Luftfeuchte zur Luftfeuchtigkeit

Zusammenspiel von Luftfeuchte und Temperatur


Illustration zum Einsatz von Belüftungsanlagen

A levegő párásítás alapjai 

A levegő páratartalmától a levegő párásításig


Hogyan keletkezik a száraz levegő és mi befolyásolja azt? A levegő gázok sokaságából áll. Ezek egyike a vízgőz. A levegőben lévő vízgőz mennyisége határozza meg a levegő páratartalmát.

Hogyan keletkezik a száraz levegő és mi befolyásolja azt? A levegő gázok sokaságából áll. Ezek egyike a vízgőz. A levegőben lévő vízgőz mennyisége határozza meg a levegő páratartalmát.

Relatív és abszolút páratartalom
Abszolút páratartalomról akkor beszélünk, ha a teljes vízmennyiséget írjuk le, amely egy kilogramm levegőben található, pl. 8 g/kg. A levegő és víz aránya vonatkozásában nagyon fontos, hogy a levegő törekszik arra, hogy telítődésig gőz halmazállapotú vizet vegyen fel. A helyiség páratartalmának megítéléséhez és az optimális páratartalom meghatározásához ezért egy másik értéknek van döntő jelentősége: a relatív páratartalomnak! Abszolút páratartalomról akkor beszélünk, ha a teljes vízmennyiséget írjuk le, amely egy kilogramm levegőben található, pl. 8 g/kg. A levegő és víz aránya vonatkozásában nagyon fontos, hogy a levegő törekszik arra, hogy telítődésig gőz halmazállapotú vizet vegyen fel. A helyiség páratartalmának megítéléséhez és az optimális páratartalom meghatározásához ezért egy másik értéknek van döntő jelentősége: a relatív páratartalomnak!

A relatív páratartalom a levegőben található vízmennyiséget a maximálisan felvehető vízmennyiséghez képest írja le. A levegő vízgőzzel történő "százalékos telítődését" a levegő hőmérséklete befolyásolja: A melegebb levegő nagyobb mennyiségű vízgőzt tud felvenni, mint a hideg levegő.

Páratartalom és hőmérséklet
A következő példa szemlélteti a hőmérséklet és a relatív páratartalom közötti összefüggést. Amennyiben egy helyiség a külső levegőtől légmentesen el van zárva, akkor a páratartalom tökéletesen állandó: a víz nem vehető fel a környezetből, és nem is adható le oda. Amennyiben fűtés következtében a hőmérséklet állandó abszolút páratartalom mellett emelkedik, akkor csökken a relatív páratartalom, mivel a felmelegedett fűtési levegő több vízgőzt tudna felvenni, mint amennyi a helyiségben rendelkezésre áll. Ha télen szellőztetéshez kinyitjuk az ablakot, akkor a benti levegő még szárazabbá válik. A melegebb, szárazabb benti levegő magasabb gőznyomása következtében a megmaradt páratartalom kifelé távozik. A relatív páratartalom tovább csökken. Ez magyarázza, hogy télen a szoba levegője miért olyan extrém száraz, ha nem párásítják aktívan.

Gyakorlati tanácsok túl száraz levegő esetén

Szellőztető berendezések használata
Központi szellőztető berendezés alkalmazása esetén folyamatosan friss külső levegő kerül beszívásra, szűrésre, temperálásra és a helyiség levegőjébe. Az elszívók elszállítják az elhasznált levegőt a helyiségből. Ezáltal a helyiség folyamatosan friss levegőt kap. (lásd bal oldali ábra). Központi szellőztető berendezés alkalmazása esetén folyamatosan friss külső levegő kerül beszívásra, szűrésre, temperálásra és a helyiség levegőjébe. Az elszívók elszállítják az elhasznált levegőt a helyiségből. Ezáltal a helyiség folyamatosan friss levegőt kap. (lásd bal oldali ábra).

Szellőztető berendezések használata
Központi szellőztető berendezés alkalmazása esetén folyamatosan friss külső levegő kerül beszívásra, szűrésre, temperálásra és a helyiség levegőjébe. Az elszívók elszállítják az elhasznált levegőt a helyiségből. Ezáltal a helyiség folyamatosan friss levegőt kap. (lásd bal oldali ábra).

  • Probléma: nyitott ablak
    Az ablakok vagy felülvilágítók
    kinyitása esetén a teljes szellőző rendszer elveszíti az egyensúlyát. A direkt helyiség párásítással kombinálva a kívánt pártartalom értékek nem érhetők el.

A hideg levegő nehezebb, mint a meleg levegő, ezért lesüllyed. Ennek következtében kellemetlen huzatjelenség alakul ki a munkahelyen. A szellőztető berendezés által behordott, temperált és párásított friss levegő a hőnyomás miatt távozik a helyiségből. A behordott páratartalom ezáltal tartósan távozik, mielőtt szétoszolhatna a helyiségben. A kívánt, optimális páratartalom értékek nem érhetők el. Ebből eredően a levegő párásító berendezés folyamatosan aktív, hogy elérje a beállított értéket.

Következtetés 
Egy direkt helyiség párásító akkor ér el optimális eredményeket, ha az ablakok és felülvilágítók nincsenek folyamatosan nyitva (lökésszerű szellőztetés az állandó szellőztetés helyett).
Javaslatok: Levegő párásítási ismeretek

Levegő párásítás minden alkalmazáshoz

Egyedi megoldások minden alkalmazáshoz - klímaberendezéstől függetlenül.

Olvasson tovább

A víz, mint élelmiszer

A higiénia és a biztonság kérdésében a vízminőségnek és a karbantartási koncepciónak nagy jelentősé...

Olvasson tovább

Das richtige Klima im Büro

Gesunde Raumluft gibt Krankheitserregern keine Chance & kann durch Luftbefeuchter optimiert werden.

Olvasson tovább

Our vision

We make our customers more successful - with success, responsibility, passion and a focus.

Olvasson tovább