Levegő párásítás énekesek, orgonák és hangszerek számára

A koncertcsarnokokban az optimális levegő páratartalomnak nagy jelentősége van abban, hogy a hangszerek hangja és az énekesek teljesítménye megfelelő legyen. A művészek és a publikum a levegő párásításnak köszönhetően kellemesen friss környezetben élvezheti a zenei élményt.

Orgonák

A koncertcsarnokokban és templomokban található orgonák esetében az orgonakamrák páratartalmát állandó szinten kell tartani, hogy védjék a fa hangalapokat és reteszeket a deformációktól. Ha száraz a levegő, akkor a fa nedvességet ad le és deformálódik. Emiatt a reteszek beakadhatnak, és megakadályozhatják a megfelelő orgonajátékot. A fa hangalapok megváltozása esetén a levegő nem tud megfelelően visszhangzani, és az orgona elhangolódik. A kiegészítő levegő párással egész évben biztosítható az 55%-os, optimális levegő páratartalom, amely nedvesség-egyensúlyt alakít ki az orgonakamra faelemei és a koncertcsarnok és a templom levegőjével.

Hangszerek

A fából készült hangszerek (pl. zongorák, pianínók, hegedűk, gitárok) érzékenyen reagálnak a környezet páratartalmára. A fa túl száraz környezeti levegő esetén nedvességet ad le, ezáltal deformálódik és megváltozik a hangja. A száraz levegő következtében a rezonanciaalap berepedhet, a felület deformálódhat és a ragasztások kilazulhatnak.

Ének

Az énekeseknek kellően magas páratartalomra van szükségük ahhoz, hogy a hangjuk teljes volumenét elérjék, és az optimálisan tudjon működni. A hangapparátus érzékeny nyálkahártyája száraz levegő esetén elveszíti a szükséges rugalmasságát. A hangszalagok rezgése és a hangajkak záródása levegő párásítás nélkül nehézkessé válhat. Télen sok énekes szenved a száraz levegő következményeitől, ami akár a hang teljes elvesztéséig terjedhet.

Luftbefeuchtung Konzert, Kirche, Theater

"Luftbefeuchtung schützt die Holz-Resonanzkörper unserer Instrumente ideal"
Werner Michel

Több információt szeretne?

A DRAABE levegő párásítás minden előnye énekesek, orgonák és hangszerek számára

Igényelje itt

Javaslatok: Levegő párásítás énekesek, orgonák és hangszerek számára