Levegő párásítás a papír számára

A kiegészítő levegő párásítás a papírgyártás és papírfeldolgozás során nagy jelentőséggel bír. Higroszkópos anyagként a papír a környezet páratartalmától függően nedvességet vesz fel vagy ad le. 

Méretváltozások

A relatív páratartalomtól függően a növényi rostok megduzzadnak vagy összezsugorodnak. Túl alacsony páratartalom esetén a papír "kitányérosodik", míg túl magas páratartalom esetén "szegélyhullámosság" alakul ki. Szabályozott levegő párásítás nélkül a nyomtatás, vágás, a továbbfeldolgozás, a nemesítés vagy a csomagolóanyagok gyártása során jelentős problémák léphetnek fel. A papír 50%-os egyensúlyi nedvességtartalmától történő 8 - 10%-os relatív páratartalombeli eltérések kritikus határértéknek számítanak. A túl alacsony páratartalom következményei pl.: duplázódás, illesztési eltérések, redőképződés

Statikus feltöltődés

A papír statikus feltöltődése a súrlódás és a más anyagokkal történő szoros érintkezés, majd hirtelen szétválás miatt alakul ki. A feltöltődésre különösen akkor kerül sor, ha a száraz papírt alacsony páratartalom mellett dolgozzák fel. A papír nedvessége és a környezet páratartalma vonatkozásában kritikus határértéket jelent a 40 - 42%-os relatív páratartalom.

Papírgyártás

A kiegészítő levegő párásítás a papírgyártás és a cellulóz-feldolgozás során is fontos szerepet játszik: Az elektrosztatika és a méretváltozások itt is éppúgy zavarhatják a termelési folyamatokat. Ezen felül gyorsabban megköthetők a termelési folyamat során keletkező porok.

Luftbefeuchtung und Papier

"Die DRAABE Hochdruck-Luftbefeuchtung hat sich nach kurzer Zeit amortisiert
Stefan Stingl, Épülettechnika vezető

Több információt szeretne?

A DRAABE levegő párásítás minden előnye a papírfeldolgozásban

Igényelje itt

Javaslatok: Levegő párásítás és papír