Levegő párásítás és élelmiszerek

Az élelmiszerek jelentős része esetében döntő jelentőséggel bír a minőség és a frissesség optimális levegő páratartalommal történő megóvása. A kiegészítő levegő párásítás véd a termelési és tárolási folyamat során fellépő tömegvesztéssel szemben, és az élelmiszeripar számos területén támogatja az érési folyamatot.

Sajt

A sajt optimális éréséhez 2°C és 15°C közötti hőmérséklet, valamint 75% és 95% közötti relatív páratartalom szükséges. A kívánt érési fokozattól és a sajtfajtától függően a megfelelő levegő páratartalomnak kihatása van a késztermék aromájára és ízére. A kiegészítő levegő párásítás ezen kívül megakadályozza a sajt nemkívánatos tömegvesztését, mivel az állandó páratartalom következtében a levegő nem tud nedvességet elvonni a sajttól. 

Pékáruk

A sütési folyamat során a kellően magas levegő páratartalom segíti az élesztős tészta megduzzadását, és megakadályozza a bőrképződést a nyers tészta esetében. A kenyerek és zsemlék a kiegészítő levegő párásításnak köszönhetően a sütési folyamat utolsó fázisában ropogós, csillogó felületet kapnak.

Csomagolás és elektrosztatika

A száraz levegő segíti a sztatikus elektromosság képződését, ami jelentősen zavarhatja az élelmiszerek csomagolását: Az elektrosztatikus feltöltődés a porszerű vagy folyékony élelmiszerek tasakokba vagy fóliákba csomagolása során problémákhoz vezetnek, amelyek levegő párásítással oldhatók meg.

Luftbefeuchtung in der Lebensmittelproduktion

"Wir sind sehr zufrieden mit den Ergebnissen der DRAABE Luftbefeuchtung."

Jean-Pierre Striffeler, termelési vezető  Sanaro AG

Több információt szeretne?

A DRAABE levegő párásítás minden előnye az élelmiszeriparban

Igényelje itt

Javaslatok: Levegő párásítás és élelmiszerek