Elektrosztatika és levegő párásítás

 


Elektrostatik

A direkt kapcsolathoz: kompetensen, gyorsan és személyre szabottan!

 

Condair Systems

Kispál Ádám

2093 Budajenő
Törköly köz 2
Magyarország

Elérhetőségek: 
adam.kispal@condair.com
Mobil: +36 20 666 7537


Elektrostatik


Minőségbiztosítás és költségcsökkentés

Az optimális levegő páratartalom véd az elektrosztatikával szemben


Az állandó, optimális levegő páratartalom hatékony intézkedés a sztatikus elektromosság termelési környezetben történő kialakulásának megelőzése érdekében. 50 - 55%-os optimális relatív páratartalom esetén a levegő és az anyagfelületek vezetőképessége annyira megnövekszik, hogy az elektromos töltés probléma nélkül elvezethető.

A sztatikus felöltődés különböző gyártási és termelési környezetekben súlyos károkhoz, hibás termékminőséghez és magas költségekhez vezethet. Az elektrosztatikai problémák gyakran lépnek fel az elektronikai iparban. A papír, műanyag, textil, csomagolóanyag és gyógyszer gyártás során az elektrosztatika szintén jelentősen akadályozza a termelést.

 

Miért nyújt védelmet a levegő páratartalma? 
Az elektrosztatikus feltöltődés annál nagyobb, minél alacsonyabb a levegő páratartalma. Téves az a gyakori elképzelés, hogy a nedves levegő jobban vezeti az elektromosságot, mint a száraz levegő. A nedves levegőben több az ion, ezáltal az nehezebbé és az elektromos térben nehezebben mozgóvá válik. 50 - 55%-os optimális relatív páratartalom esetén a levegő és az anyagfelületek vezetőképessége annyira megnövekszik, hogy az elektromos töltés probléma nélkül elvezethető.

A kisülés magas páratartalom melletti gyors lefolyása azzal magyarázható, hogy az anyagokon vékony nedvességfilm keletkezik, mely a felületet annyira teszi vezetőképessé, hogy a töltések veszélyes mértékben felgyülemlenek. Az elektronikus alkatrészek és alkatrész-csoportok védelmet élvezetnek a félvezetők meghibásodásával és annak későbbi következményeivel szemben. A papír, a fóliák, a textilrostok nem tapadnak egymáshoz, és nem akadályozzák a gépen történő áthaladást. Mivel az elektrosztatikusan feltöltött felületek fokozottan vonzzák a port, az állandó, optimális páratartalom csökkenteni tudja a részecskelerakódást is.


Védelem az elektrosztatikával feltöltődéssel szemben

Levegő párásítás az elektronikai iparban


A Zollner Elektronik AG az Electronic Manufacturing Services (EMS) egyik vezető szolgáltatója a világon. A magyarországi Vácon található Zollner üzem 1989-ben az első külföldi telephely volt, és ma több mint 2.000 munkavállalójával a cégcsoport második legnagyobb üzeme.

2015 óta az „Automotive” termelési területen DRAABE levegő párásító rendszert használnak. 100 darab direkt helyiség párásító védi az érzékeny nyomtatott áramkör beültetést az ellenőrizetlen elektrosztatikus feltöltődésektől és a termelési zavaroktól.

ESD-védelem

„Az ellenőrzött páratartalom a minőségbiztosítási programunk része. Ezáltal az anyagfelületek vezetőképessége megnő, így a nemkívánt elektromos töltések egyszerűen elvezethetők”, magyarázza Szabó Tibor, Production Senior Manager Vácott. Az érzékeny
alkatrészek így megbízhatóan megvédhetők az esetleges elektromos elősérülésektől és azok későbbi káros következményeitől. Ezen felül a folyamatosan optimális páratartalomnak köszönhetően a forrasztó paszta könnyen felvihető a nyomtatott áramköri lapokra anélkül, hogy előtte szárításra és folyamat-megszakításra lenne szükség.

A megbízhatóság számít

A Vácott alkalmazott DRAABE TurboFog rendszer már 2009 óta bizonyította teljesítményét a németországi Zandtban található Zollner
anyavállalatnál: „Német kollégáinktól tudtuk, hogy a DRAABE rendszerek nagyon megbízhatóak és jól karbantarthatóak“, magyarázza
Cser Géza, az épületgépészetért felelős vezető. A többfokozatú DRAABE vízelőkészítés 100 %-osan ásványmentes párásítást biztosít. „A karbantartásról nem kell gondoskodnunk“, folytatja Cser Géza. „A kis konténerek automatikus, félévente történő cseréje mindig működőképes és higiénikus berendezést biztosít“.


ESD-védelem 
Az ellenőrizetlen elektrosztatikus kisülések (angolul electrostatic discharge, ESD) az elektronikai ipar számos területén veszélyt jelentenek a végtermék minőségére és megbízhatóságára. Az elektronikai alkatrészcsoportok gyártása vagy azok modulokká és rendszerekké történő összeszerelése során az elektrosztatikus kisülések nem látható károkat okozhatnak. A triboelektromos feltöltődés egy elektromos feltöltődési folyamat, amelynek során a töltés két felület érintkezése és az azt követő szétválás következtében keletkezik.

Már 100 Volt elegendő ahhoz, hogy töröljön egy mágneses adathordozót, 30 Volt, hogy kárt tegyen az elektronikus komponensekben vagy kevesebb, mint 5 Volt, hogy kárt tegyen az érzékeny alkatrészekben; nem a feltöltődés okozza a kárt, hanem az ellenőrizetlen kisülés. Emiatt az ESD-védelem terén nagyon magas követelményeket támasztanak, például a vezetőlemezek felszerelése során (SMT és THT-gyártás). Az alkatrészek szállítása és tárolása során is elengedhetetlenek az ESD-védelmi intézkedések, mivel az összes raktárterületet ESD-konform módon kell kialakítani, és a szállítási csomagolásoknak is megfelelő védelmet kell nyújtaniuk.
 

Luftbefeuchtung in der Elektronikindustrie
Igényelje most aktuális prospektusunkat
"A helyiségklíma, mint termelési tényező"
ingyenesen!

 

Javaslatok: A páratartalom védelmet nyújt az elektrosztatikával szemben

Levegő párásítás az elektronikai iparban

A levegő párásítás védelmet nyújt az elektronikai iparban az elektrosztatikával és a porlerakódások...

Olvasson tovább

Levegő párásítás az autóiparban

Az autóiparban az optimális levegő páratartalom biztosítja a szabványosított folyamatokat.

Olvasson tovább

Levegő párásítás laboratóriumokhoz és tiszta helyiségekhez

Tiszta helyiségekben a levegő párásításnak védenie kell az elektrosztatikával szemben, és pormentes...

Olvasson tovább

Referenciaügyfelek

Válogatás a levegő párásítást sikeresen alkalmazó ügyfelek közül.

Olvasson tovább