Egészség és levegőpárásítás

Mely levegő páratartalom a megfelelő? Ez a kérdés otthon és a munkahelyen is nagyon gyakran felmerül. Az ipari folyamatoknál és anyagoknál a száraz levegő miatt fellépő zavarokkal és károkkal ellentétben az alacsony páratartalmú levegő egészségre gyakorolt hatása nem ismerhető fel egyértelműen vagy kevésbé ismert. Ezen túlmenően ellentmondó irányelvek és ellentmondásos viták folynak arról, hogy az épületek belsejében uralkodó levegő páratartalom alsó határértékét ténylegesen szabályozni kell-e. Ezeken az oldalakon megtudhatja, milyen felismerések szólnak a 40 - 60 százalékos minimális páratartalom mellett, és ez milyen előnyökkel jár az egészség vonatkozásában.

 

Health and humidification Symptoms Healthy buildings Costs/Benefits References/Best Practice FaQ

 


Tünetek

A munkahelyi egészség a teljesítmény és a motiváció legfontosabb tényezői közé tartozik. Ebben jelentős szerepe van a levegő páratartalmának: A túl száraz, 40 százalékos relatív páratartalom alatti levegő nem csak kellemetlen, hanem érzékelhetőbbé teszi a testi panaszokat és megbetegedéseket is.

A légúti fertőzések, a nyálkahártyák kiszáradása, az immunvédekezés gyengülése, a beszédhang zavarai és a szempanaszok is száraz levegőre vezethetők vissza. Túl gyakori, hogy nem ismerik fel a helyiségklímával való összefüggést.

Olvasson tovább 

 


Egészséges épületek

Az épületeket eredetileg azért építettük, hogy megvédjenek minket az ellenséges környezettől. Azóta az energia- és költségcsökkentés célkitűzése épp az ellenkezőjéhez vezetett: csúcstechnológiás szigetelőanyagok, a felületoptimalizálás és a nagy használati sűrűség csökkenő költségekhez vezetnek. Azonban ezeknek az egészségre gyakorolt hatásait kevébbé vették csak figyelembe. A szellőzéstől az optimális páratartalmon, a szűrőkön, a fényen át a megfelelő anyagválasztásig ebben a fejezetben hatékony intézkedéseket talál az épületek egészségesebb kialakításához. Ezen felül megmutatjuk a munkahelyi kockázatértékelés lehetőségeit is. A száraz levegő miatt fellépő panaszok és tünetek esetében a vállalat egészét elérő, rendszerszerű kommunikáció a helyiségklíma jobbá tételét célzó megoldások bevezetését kezdeményezheti.

Olvasson tovább 

 


Költség/haszon

A légzőrendszeri megbetegedések a munkavállalók munkaképtelenségének leggyakoribb okai, és ezért jelentős pénzügyi hatást gyakorolnak a munkáltatókra. Az itt szemléltető jelleggel bemutatott költség-haszon-számítás megmutatja, hogy a levegő párásító berendezésbe történő befektetés két-három év alatt meg tud térülni. Ezen felül a helyiségklímába történő befektetés a termelékenység vonatkozásában is megtérül: tanulmányok igazolják, hogy az optimális helyiségklíma fokozni tudja a munkavállalók teljesítményét, gyorsaságát és pontosságát. A száraz levegővel kapcsolatos panaszok hiányában a munkavállalók elégedettebbek, motiváltabban és nagyobb teljesítménnyel dolgoznak.

Olvasson tovább 

 


Referenciák/bevált gyakorlatok

Hogyan lehet kialakítani a kiegészítő levegő párásítást új vagy meglévő épületekben és milyen tapasztalatokat szereztek ezekkel az épülethasználók? Ezekre a kérdésekre ad választ ez a fejezet. Megtudhatja azt is, milyen utak vezetnek a direkt helyiség párásításhoz, és milyen célokat lehet elérni a megelőzés, az egészség és a munkavállalói elégedettség terén. A bevált gyakorlati példák különböző nézőpontokat mutatnak be: Itt elolvashatja, miként gondolkoznak a levegő párásítás témaköréről a cégvezetők, a létesítmény-menedzsment, az üzembiztonság, az üzemorvosok és a munkavállalók. A bevált gyakorlati példák különböző módszereket mutatnak be a legkülönfélébb alkalmazási területekről - az egyterű irodáktól a laboratóriumokon át az iparig.

Olvasson tovább 

 


GYIK: Rövid kérdések -
rövid válaszok

A levegő párásítással kapcsolatos gyakorlati kérdések nagyon sokoldalúak: A gyors tájékozódás érdekében itt összefoglaltuk a leggyakoribb kérdéseket. Kezdve az egészség témájától a munkavédelmi irányelveken, a technikán és a fizikán át a költségekig és a ráfordításokig itt rövid válaszokat talál a kérdéseire. A weboldal egyéb tartalmaira mutató hivatkozások további tájékozódási lehetőséget kínálnak. Kérjük, ne feledje, hogy a fejezet folyamatosan bővül. Regionális szaktanácsadóink örömmel fogadják megkeresését a kötelezettségek nélküli, díjtalan tanácsadásunk keretében.

 

Egészség

 

Munkavédelmi irányelvek

 

Technika

 

Költségek