A megfelelő irodai klíma

Az egészséges munkahelyi levegő különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Az irodai levegőnek mentesnek kell lennie a kórokozóktól és szennyeződésektől, és rendszeresen szükség van a kinti levegővel történő cserélődésre. Emellett fontos a kellemes hőmérséklet, illetve a nem túl magas vagy túl alacsony levegő páratartalom. De mennyire fontos számunkra az egészséges benti levegő?

A levegő jelentősége az egészség szempontjából

Naponta átlagosan 2,35 kg élelmet veszünk magunkhoz. Sokat gondolkodunk az "egészséges" élelemről, a bioélelmiszerek piaca mára több, mint 63 milliárd euró értékűre nőtt. Vészhelyzetben kb. 30 napig tudjuk túlélni élelem nélkül. Naponta átlagosan 2,7 liter vizet és más folyadékot fogyasztunk. Az ásvány és palackozott víz piac értéke kb. 157 milliárd euró. Víz nélkül átlagosan 3 napig tudunk életben maradni! Naponta mintegy 9 - 11.000 liter levegő áramlik be az orron és a szájon keresztül a tüdőbe. Levegő nélkül mindössze 3 percig tudunk túlélni! Ennek ellenére világszerte mindössze 12 milliárd eurót költenek tiszta és egészséges beltéri levegőre!

CO2-terhelés és levegőcsere

Zárt helyiségekben a levegőminőség fontos indikátora a CO2 -tartalom (széndioxid-tartalom). Ezt a károsanyag-terhelést ppm-ben (parts per million) mérik, és a kintről rendszeresen bevezetett friss levegő szabályozásához használják mérőszámként. Amennyiben a CO-koncentráció 1000 ppm alatt van, akkor további intézkedések nem szükségesek. Ezen érték túllépése esetén ellenőrizni kell a munkahelyi szellőztetési szokásokat, és változtatni kell azokon. A szellőztetési terv segíthet az irodai légcsere szabályozott fokozásában. 2000 ppm feletti CO2 -koncentráció esetén további intézkedések szükségesek. Ide tartozhat a fokozott szellőztetés mellett a helyiségben tartózkodók létszámának csökkentése is. Személyenként egy megfelelő klímájú irodában óránként 36 m³ levegőt kell kicserélni. Ezzel normál esetben a berendezési tárgyakból származó káros anyagok is kellő mértékben cserélhetők. (Forrás: IBO - Osztrák Épületbiológiai és Épületökológiai Intézet)

Relatív páratartalom és kellemes hőmérséklet

Ezért a helyiség páratartalmának megítélése és az optimális páratartalom meghatározása során a relatív páratartalomnak van döntő jelentősége. A relatív páratartalom a levegőben található vízmennyiséget a maximálisan felvehető vízmennyiséghez képest írja le. A levegő párával történő "százalékos telítődését" a levegő hőmérséklete befolyásolja: A melegebb levegő nagyobb mennyiségű párát tud felvenni, mint a hideg levegő. Amint melegszik az iroda levegője, automatikusan csökken a levegő relatív páratartalma. A legkellemesebben akkor érzik magukat a munkavállalók, ha a relatív páratartalom 40 % és 50 % között, a hőmérséklet pedig 20 - 22°C között van. A hőmérséklet 1°C-os emelkedése esetén a relatív páratartalom kb. 3 %-kal csökken.

Optimális helyiség klímával a jobb irodai egészségértMit tud Ön a levegőről, amelyet folyamatosan belélegez?

Gesunde Luft ist wichtig

Forrás: © Fellowes GmbH

Ismeri Ön az összefüggést a levegő páratartalma és a káros anyagok között?

Relative Luftfeuchte um 50% gegen krankheitserregende Mikroorganismen

Javaslat: Levegő párásítás és egészség