Schutz des Atmungstraktes durch Direktraum-Luftbefeuchtung im Büro

Zu trockene Luft kann Beschwerden mit trockenen Augen verstärken

"Egészség az irodában" infócsomag

A Fraunhofer Intézet minden eredménye és egy ingyenes hő- és páratartalommérő tesztelésre.

Igényelje most ingyenesen!

  


A levegő párásítás egészségügyi vonatkozásai

A száraz levegő beteggé tesz


Az intenzív képernyőmunka, a beszédintenzív tevékenységek és a túlmelegedett irodahelyiségek az alacsony páratartalommal kombinálva jelentős egészségügyi megterhelést jelenthet. Téli hónapokban a légúti fertőzések, nyelési nehézségek, torokfájás és a szemek égése gyakori tünetek. A közvetlen levegő párásítás az ilyen munkagyilkosoknak gyorsan ellene tud hatni. A professzionális levegő párásító berendezések állandó, 40% és 50% közötti, optimális relatív páratartalmat biztosítanak. Ez segít a magas betegségszámok csökkentésében. Ezáltal a professzionális levegő párásító berendezések gyorsan megtérülnek.

A nyálkahártyák öntisztítása
A légutak (orr és alsó légutak) nyálkahártyája fontos védelmi és öntisztítási funkciót töltenek be a kórokozókkal és allergénekkel szemben. A légutak hatékony, gyors tisztításához legalább 30%-os páratartalom szükséges.

A leghatékonyabb öntisztítás 45%-os relatív páratartalom mellett érhető el. 20% alatti relatív páratartalom esetén a nyálkahártyák öntisztítása teljesen leáll.

Védelem az influenzavírusokkal szemben
Az influenzavírusok száraz levegőben tovább élnek! Az influenza A-vírusfertőzés kockázata 20% és 35%-os, alacsony páratartalom esetén háromszor olyan magas, mint 50%-os optimális páratartalom esetén. A vírusok száraz levegő esetén tovább maradnak a levegőben, és fokozódik az elterjedés kockázata.

Nincsenek beszédproblémák
Akinek munka közben sokat kell beszélnie, száraz levegő esetén hamar kellemetlenül érezheti magát: Gyakori tünetek a torok- és garatszárazság, a fokozott kaparás, a rekedtség és legrosszabb esetben a hang elvesztése. A beszédapparátus érzékeny nyálkahártyájának optimális páratartalomra van szüksége, hogy egészségesen működhessen, és egyértelmű, erőlködésmentes, zavartalan beszédhangot tegyen lehetővé.

A száraz szemek elkerülése
A szem könnyfilmje védelmet nyújt a szemfelületnek a környezettel szemben. Túl száraz levegő esetén a könnyfilm megrepedhet. A veszély különösen akkor nagyon magas, ha több órán keresztül képernyőre néz. Az eredmény a szemhéjak megduzzadása, pirosodás, idegen test érzés, égés és nehézkes gyulladások, illetve súlyos szemkárosodások lehetnek.

Védelem a bőrbetegségekkel szemben
A bőr védelmi funkciója is szenved, ha az irodában száraz a levegő: 20 százalék alatti páratartalom esetén a bőr sprőddé és repedezetté válik, és viszketés tünetei léphetnek fel, különösen az ujjak között. Az olyan krónikus bőrbetegségek, mint a neurodermitisz vagy a pikkelysömör a száraz levegő következtében romolhatnak. 

Mérsékelt finompor-kockázat
A beltéri levegő finompor-terhelése gyakran alulbecsült veszélyt jelent az egészségre. A finompor apró, láthatatlan részecskékből áll, amelyek mélyen behatolnak az ember légútjaiba, ami komoly tüdőirritációkhoz és megbetegedésekhez vezethet. A 40% és 60% közötti páratartalom következtében a porszemcsék gyorsabban lesüllyednek a padlóra, ez csökkenti a belélegzés kockázatát.

Friss klíma
A direkt levegő párásítás kiegészítő eredménye a helyiség klímájának kellemes felfrissülése. Az eredmény egy friss klíma a helyiségben, ez pedig vitalizálja és kellemesen hat a bőrre, a légutakra és a teljes szervezetre. Ez csökkenti a stresszt és fokozza a jó közérzetet a munkahelyen.

Nagyobb elégedettség, nagyobb teljesítmény
Aki jól érzi magát a munkahelyén, sikeresebb. Aktuális vizsgálatok megmutatták, hogy a megfelelő levegő páratartalom közvetlen kihatással van a munkakörnyezettel való elégedettségre. A nagyobb elégedettség jobb közérzethez, magasabb motivációhoz és teljesítményhez vezet. A levegő páratartalma teljesítmény-tényező! 


Javaslat: Levegő páratartalom és egészség