A levegő páratartalom jelentősége az egészség szempontjából

A Fraunhofer Munkagazdasági és Szervezési Intézete IAO egy 2 éves tanulmány keretében vizsgálta a páratartalom irodai jelentőségét és hatását. Az eredmények megmutatták, hogy a páratartalom pozitív hatást gyakorolt a munkahely megítélésére, és kihatással lehet az irodai dolgozók egészségére és teljesítőképességére.

Fraunhofer levegő páratartalom tanulmány

A vizsgálatokra a stuttgarti Fraunhofer IAO virtuális Engineering ZVE-ben (fenti kép) került sor, és ezen felül a HTW Berlin Facility Management képzésével együttműködve internet-alapú megkérdezéssel egészült ki. Ehhez a tanulmányhoz a ZVE egy részterületén három DRAABE NanoFog Evolution direkt helyiség párásítót alkalmaztak, amely állandóan 40 százalékos minimális relatív páratartalmat biztosított. Az irodahasználók megkérdezésére több hónapon keresztül került sor, melyek alatt a levegő párásítókat időszakosan be- és kikapcsolták. Összevetették a megkérdezési eredményeket más épületrészekkel, amelyekben nem alkalmaztak kiegészítő levegő párásítást.

Az alacsony levegő páratartalom zavar

A levegő páratartalom érzékelésével kapcsolatosan jelentős különbségek mutatkoztak az eltérő körülmények értékelése között (. ábra): Aktív levegő párásítás esetén a levegő páratartalmát semmikor sem érzékelték túl alacsonynak. Amikor a levegő párásítás nem aktív vagy nem áll rendelkezésre, akkor az irodahasználók több, mint 40%-a érzékelte úgy, hogy a száraz levegő zavarja.

A páratartalom emelkedése pozitív hatással van a jó közérzetre és a munkakörnyezettel kapcsolatos elégedettségre. A megkérdezettek több, mint 50%-a nagyon frissítőnek találta a helyiség klímáját.

Luftfeuchtigkeit in Büroräumen häufig zu niedrig

Egészség és teljesítmény

A Fraunhofer IAO projektvezetője, Mitja Jurecic számára a tanulmány eredményei igazolták, hogy a jó közérzet javítása és az egészségügyi megterhelés csökkentése érdekében a páratartalom fontos alkotóelem. 

 „Unsere Untersuchungen haben gezeigt, dass der zusätzliche Einsatz von Luftbefeuchtungssystemen einen positiven Effekt auf die Beurteilung des Arbeitsplatzes hat und sich ebenso auf die Gesundheit und Leistungsfähigkeit der Büroarbeiter auswirken kann.“ 

Mitja Jurecic

Mitja Jurecic, a Fraunhofer IAO projektvezetője

A tanulmány három legfontosabb eredménye:

 • A páratartalom általános jelentősége:
  A túl alacsony páratartalom általános zavaró tényező az irodákban. A megkérdezett irodahasználók negyede gyakran úgy érzi, hogy a száraz munkahelyi levegő zavarja.
 • Érzékelés a munkahelyi környezetben

  A levegő páratartalmának növelését a megkérdezettek jellemzően frissítőnek érzékelték. A direkt helyiség párásítás alkalmazása nem zavarja az irodai dolgozókat, könnyen elfogadták azt.

 • Hatás a jó közérzetre és az egészségre

  A vizsgálat a páratartalom esetleges szemirritációkra, a nyálkahártyák kiszáradására és az esetleges beszédhang-problémákra gyakorolt hatását igazolta. A munkahelyi levegő páratartalom ezért fontos eleme a közérzet javításának és az egészség-terhelés potenciális csökkentésének.

 • Fraunhofer-Studie "Luftfeuchtigkeit am Büroarbeitsplatz"

  Teljes tanulmány minden eredménnyel


Érdekli Önt a teljes tanulmány?

Igényelje a Fraunhofer-tanulmányt praktikus infócsomagban, ingyenes hő- és páratartalommérővel.

Igényelje most ingyenesen!

Javaslat: Levegő párásítás és egészség