OPTIMÁLIS PÁRTARTALOM ÉS HŐMÉRSÉKLET

Az anyag, a gép és az ember számára

Az optimális helyiségklíma számos, rendkívül különböző ipari területen fontos termelési tényező a szabványosított gyártás, a minőségbiztosítás és az értékmegőrzés vonatkozásában. Ezen felül az „emberi” tényező is élvezi a jó helyiségklíma előnyeit. A legújabb tanulmányok igazolják a munkavállalók teljesítményére és egészségére gyakorolt, pozitív hatást.
A termelési folyamatok szabványosítása nagyban függ a munkahelyi helyiségklímától. Az optimális, ellenõrzött helyiségklíma csak akkor adott, ha a levegõ páratartalma, a levegõ hõmérséklete és a hõsugárzás nem gyakorol negatív hatást a termelési eredményre, az anyagok tulajdonságira és a gépi folyamatokra.


Páratartalom

A megfelelő páratartalmat mérőeszközök nélkül nehéz megállapítani és megítélni; éppen ezért ezt a termelési tényezőt gyakran figyelmen kívül hagyják. Amennyiben túl száraz a levegő, akkor az anyag megváltozása vagy az elektrosztatikus feltöltődés termelési zavarokhoz és többletköltségekhez vezethet. A vízmegkötő anyagok, pl. a papír, karton, fa vagy textilrostok feldolgozása különösen érzékeny erre. A mikroelektronikától az élelmiszeriparig a legkülönbözőbb iparágakban garantálhatja az állandó, optimális páratartalom a minőséget és a gyors, zavartalan termelést.


Hőmérséklet

A páratartalomhoz hasonlóan a hõmérséklet is számos gyártási lépésnél fontos folyamatparaméter. Gyakran nem szabad túllépni bizonyos maximális értékeket a termelés során, hogy ne kerüljenek veszélybe a végtermék elvárt tulajdonságai. A gépek által leadott hõ jelentõs hõterhelést eredményezhet, ami magas energiaköltségeket okoz a hûtés során. A túl magas beltéri hõmérséklet ezen felül közvetlenül kihatással van a levegõ páratartalmára is: Emelkedõ hõmérséklet esetén csökken a relatív páratartalom, annak minden negatív kihatásával az anyagra és a folyamatra.


Termelékenység és egészség

A termelékenység és a kellemes munkahelyi klíma elválaszthatatlan egymástól. Ez egy aktuális brit tanulmány eredménye), amelynek keretében két éven keresztül vizsgálták a hőmérséklet és a páratartlom munkahelyi teljesítményre gyakorolt hatását. A tanulmány szerint a cégek pozitív hatásokra számíthatnak a munkavállalók részéről: kevesebb hiányzás, jobb termékminőség, magasabb munkahelyi teljesítmény és fokozottabb kötődés, illetve kreativitás. Ezen felül a páratartalomnak közvetlen hatása van az egészségre is. A nyálkahártyairritációk, a légúti fertőzések és a szempanaszok a száraz levegő jellegzetes következményei.Igényelje itt az információs csomagot, 
és tudjon meg többet!
  Prospektusunkat "A helyiségklíma, mint termelési tényező"
  „A helyiségklíma, mint termelési tényező” aktuális prospektus

  Több ismeret 16 oldalon - gyakorlati példákkal együtt.


  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező

  A direkt kapcsolathoz: 
  kompetensen, gyorsan és személyre szabottan!


  Kispál Ádám

  2093 Budajenő
  Törköly köz 2
  Magyarország

  Elérhetőségek: 

  adam.kispal@condair.com
  Mobil: +36 20 666 7537  További információ