Yale (USA), 2019. május

Yale-tanulmány: Hogyan véd a páratartalom az influenzától

Ismerjük a téli hónapok influenzahullámait, és törekszünk arra, hogy elkerüljük a megbetegedést. Influenza-védőoltást kapunk, fertőtlenítőszereket használunk és elkerüljük a tüsszentő emberekkel történő közvetlen érintkezést. Mi mást tehetünk még?

Dr. Akiko Iwasaki a Yale Egyetemen folytatott új tanulmánya kimutatta, hogy az 50 százalékos relatív páratartalom kiváló védelmet nyújt az influenza ellen. Már korábbi vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a környezeti feltételek, mint a száraz levegő, befolyásolják az influenzavírus terjedését, azonban ez az első tudományos vizsgálat, amely megmutatja, hogy a levegő párásítás hogyan tudta meghatározó módon csökkenteni az egerek megbetegedési és elhalálozási valószínűségét, és az eredmények emberre is átvihetők.

Dr. Akiko Iwasaki immunbiológiai laboratóriumának kiváló munkája új, meggyőző választ ad a kiegyensúlyozott levegő párásítás egészségügyi előnyeivel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdésekre.

Dr. Iwasaki az alábbi kérdésekre válaszol:

  • Hogyan befolyásolja a kiegyensúlyozott környezeti páratartalom az influenzavírusnak kitett embereket?
  • Melyek a kiegyensúlyozott levegő párásítás védőmechanizmusai?

Ebben a vizsgálatban kimutatták, hogy a száraz beltéri levegő fokozza az influenza hatásait. Azt is kimutatták, hogy a 40 és 60 százalék közötti relatív páratartalom minimálisra csökkenti a vírusfertőzést és megnehezíti a továbbadás folyamatát. Ez az első tanulmány, amely a kiegyensúlyozott levegő párásítással elért pozitív eredmények mögött álló élettani mechanizmusokat mutatja be.

Az aktuális tanulmánnyal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre Dr. Iwasakebben a videóban válaszol.

Vissza az áttekintéshez 

Professzor Dr. Akiko Iwasaki
A Yale-tanulmány vezetője