Fraunhofer levegő páratartalom tanulmány

DRAABE NanoFog im Einsatz beim Fraunhofer-Institut

Egészség az irodában

Fraunhofer levegő páratartalom tanulmány


A Fraunhofer Munkagazdasági és Szervezési Intézete IAO egy 2 éves tanulmány keretében vizsgálta a páratartalom irodai jelentőségét és hatását. Az eredmények megmutatták, hogy a páratartalom pozitív hatást gyakorolt a munkahely megítélésére, és kihatással lehet az irodai dolgozók egészségére és teljesítőképességére.

A vizsgálatokra a stuttgarti Fraunhofer IAO virtuális Engineering ZVE-ben (fenti kép) került sor, és ezen felül a HTW Berlin Facility Management képzésével együttműködve internet-alapú megkérdezéssel egészült ki.

Ehhez a tanulmányhoz a ZVE egy részterületén három DRAABE NanoFog Evolution direkt helyiség párásítót alkalmaztak, amely állandóan 40 százalékos minimális relatív páratartalmat biztosított. Az irodahasználók megkérdezésére több hónapon keresztül került sor, melyek alatt a levegő párásítókat időszakosan be- és kikapcsolták. Összevetették a megkérdezési eredményeket más épületrészekkel, amelyekben nem alkalmaztak kiegészítő levegő párásítást.

Kiszáradt nyálkahártyák

A légutak nyálkahártyáinak fontos védelmi és öntisztítási funkciója van. A nyálkahártyák viszkozitása fontos szerepet játszik abban, hogy a kórokozók milyen gyorsan távoznak a szervezetből. Minél gyorsabban történik meg ez, annál kisebb a megbetegedés kockázata. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a légutak gyors tisztulásához legalább 30%-os páratartalomra van szükség. A tanulmány eredményei igazolják a száraz levegő nyálkahártyákra gyakorolt hatását (2. ábra): A levegő párásítás nélküli irodák dolgozóinak 54%-a egyetértett azzal a megállapítással, hogy gyakran tapasztalnak száraz légutakat a munka során. A levegő párásítással rendelkező munkahelyeken a száraz légutakkal kapcsolatos panaszok száma egy harmadával, 35%-ra csökkent.


Luftfeuchtigkeit wird häufig als zu niedrig empfunden
Az alacsony levegő páratartalom zavar

Ausgetrocknete Atemwege bei der Arbeit müssen nicht sein

Kiszáradt nyálkahártyák


Stimmprobleme sind bei zu trockener Luft keine Seltenheit

Beszédhang-problémák


Beszédhang-problémák

Azokban a szakmákban, melyekben sokat kell beszélni, nagy a kockázata annak, hogy beszédhang-megbetegedések alakulnak ki. A nagy beszédaránnyal rendelkező szakmacsoportoknak legalább 40 százalékos páratartalmat ajánlanak. A Fraunhofer-tanulmány igazolja az egyértelmű tendenciát, hogy alacsony páratartalom esetén a beszédhang-problémák fokozódhatnak (3. ábra): Levegőpárásítás nélküli munkakörnyezetben az érintettek mintegy harmada (29 százalék) szembesül gyakran hangproblémákkal. A levegő folyamatos párásítása esetén azonban már csak az érintettek 18 százaléka tett említést gyakori beszédhang-problémákról.

A páratartalom jelentősége

Vissza az áttekintéshez

Javaslatok: Levegő párásítás irodákban