Anteile an Arbeitsunfähigkeitstagen


ProduktionsausfalltkostenKosten-Nutzen-Analyse bei Callcentern


Amortisation der Kosten nach fast zwei Jahren

Költség-haszon-elemzés 25 munkavállalóval

Amortisation der Kosten nach zwei Jahren

Költség-haszon-elemzés 80 munkavállalóval


Túl száraz levegő

A munkaképtelenség költségei 


Az ember a legfontosabb! A sikeres cégeknek olyan munkavállalókra van szükségük, akik motiváltak, teljesítőképesek, és mindenek előtt egészségesek. A munkahely kialakítása egyre fontosabb a sikerhez: Az optimális helyiség klíma a zavartalan akusztika és a megfelelő megvilágítás mellett az egyik legfontosabb irodai teljesítmény-tényezők közül.

Optimális klíma az egészség védelme érdekében

A közvetlen levegő párásítás az ilyen munkagyilkosoknak gyorsan ellene tud hatni. A professzionális levegő párásító berendezések állandó, 40% és 50% közötti, optimális relatív páratartalmat biztosítanak. Ez segít a magas betegségszámok csökkentésében. Ezáltal a professzionális levegő párásító berendezések gyorsan megtérülnek.

Költség és teljesítményveszteség légúti megbetegedések miatt

A légúti megbetegedések a német cégeknek több, mint 80 millió munkaképtelenségi napot eredményeznek, ezáltal a "kieséses napok"* statisztikájában a 2. helyet tölti be. A termelési és teljesítménybeli kiesés miatti gazdasági kár tetemes. Csak a légúti megbetegedések miatti termeléskiesés költsége 2013-ban meghaladta a nyolc milliárd eurót.

Költség-haszon-elemzés egy callcenter példáján keresztül

A callcenter ágazat számítási példáján keresztül a túl száraz levegő költségei óvatosan szembeállíthatók a levegő párásítás hasznosságával.

Milyen költségeket okoz a száraz levegő?

Adott számítási mennyiségek:

  1. Átlagos betegségi arány callcenterekben 6,94 %.*²
  2. A légúti megbetegedésekre visszavezethető betegségek aránya 21,8 %.*²
  3. Ez alapján a callcenter-dolgozók évente 25,3 napig vannak betegség miatt távol.
  4. Bérköltségek callcenter-dolgozónként € 30.000/év.
  5. A kiesés költségei (nem teljesített munka, melyet pl. a többi kolléga túlóráival kell kompenzálni)  1,8 x bérköltség tényezővel értékelve.

Milyen haszonnal jár a levegő párásítás?

Vélelmezett mennyiségek:

  1. az optimális levegő páratartalom a légúti megbetegedések kockázatát 25 % -kal -kal csökkenti, így a munkaképtelenségi napok száma átlagosan  5,5-ről 4,13 napra csökken.


Következtetés

25 munkavállaló esetén, kizárólag a légúti megbetegedéseket szemlélve, óvatos feltételezések mellett a levegő párásító berendezésbe történő befektetés már három év alatt megtérülhet. 80 munkavállaló esetén az amortizáció ideje mindössze két év.

Ez a számítási példa megmutatja, hogy a légúti megbetegedésekkel szembeni védekezés a callcenterekben jelentős monetáris hatással bír a hiányzó idők és a teljesítőképesség korlátozásának csökkenése ellen.

Az egészségbe, a munkavállalók jó közérzetébe és motivációjába történő befektetés minden cég számára megtérül - nem csak a callcenterek üzemeltetői számára.


Források:

*1) Szövetségi Munkavédelmi és Munkaegészségügyi Hivatal, 2015 *2) AOK Rheinland Jelentés 2012, BGF Munkahelyi Egészségfejlesztési Intézet